برای سمپاشی پشه و مبارزه صحیح با پشه ها باید اول در مورد ویژگیهای زیستی حشره و محل ازدیاد آنها مطلع بود . نام های دیگر قدیمی برای پشه در فارسی عبارت است از: موشه، سارخک، سارشک و پشه کوره.
پشه ها جزو خانواده حشرات دوبالان هستند . آنوفل ، کولکسها (پشه معمولی) و آئدس از دسته های پر اهمیت پشه ها هستند. بیش از ۲۸۰۰ گونه پشه در سراسر جهان وجود دارند.
سرعت پرواز پشه ها ۱٫۶ تا ۲٫۴ کیلومتر در ساعت میباشد . بدن پشه ها از سه قسمت سر، سینه و شکم تشکیل شده . پشه ها دارای۶ پا و یک خرطوم یا همان نیش هستند . پشه ماده معمولا بزرگتر از نر می باشد. خرطوم پشه ماده طویل تر و مناسب برای مکیدن خون است. شاخک پشه نر پر پشت و پرکرک بوده اما شاخک های پشه ماده نخ مانند و دارای چند مو است.طول عمر پشه نر در حدود یک هفته و عمر پشه ماده ۷ تا ۱۰۰ روز می باشد.
پشه ها جانورانی خونسرد می باشند بنابراین پشه ماده قادراست در فصول سرد سال به خواب زمستانی فرو رود حتی تا ۶ ماه. شکارچیان طبیعی پشه ها خفاش ها، پرندگان، عنکبوت ها، سخت پوستان از جمله خرچنگ ها، ماهی ها و سنجاقک ها می باشند.
پشه نر و ماده برای تامین انرژی پرواز از شهد گل ها و گیاهان تغذیه می کنند. پشه نر هیچگاه از خون تغذیه نمی کنند و نیش نمی زند. پشهای ماده به خون نیاز دارند اما نه برای تامین انرژی , برای تولید و نمو تخم های خود نیاز به پروتئین موجود در خون دارد.
همه گونه های پشه انسان را نمی گزند، بعضی از پشه های ماده، پستانداران، برخی پرندگان، اسب ها، لاک پشت ها و یا حتی قورباغه ها را به انسان ترجیح می دهند.
خرطوم و نیش پشه ماده از دو کانال مجزا تشکیل یافته، یک مجرای بزاقی و یکی برای مکیدن خون.
پشه های ماده هنگام مکیدن خون از طریق بزاق یک ماده ضد انعقاد کننده خون ترشح می کند تا خون حین مکیدن لخته نشود.
پروتئین بزاق پشه ها باعث تحریک سیستم ایمنی بدن می گردد. خارش، تورم و قرمزی محل گزیدگی به همین دلیل پدید می آید.
پشه ماده در هر بار گزش بیش از ۲ برابر وزن خود خون می مکد. اگر گیرنده های شکم پشه ماده غیر فعال گردند، آنقدر خون می مکد تا عملا منفجر شود.
پشه ماده از طریق حسگرهای بویایی، حس بینایی و گیرنده های گرمایی هدف خود را شناسایی می کند و گیرنده های گرمایی پرتوهای مادون قرمز ساطع شده از اجسام گرم را حس می کنند.

سمپاشی پشه
نکات مهم قبل از سمپاشی پشه ها
دی اکسید کربن بازدم و اسید لاکتیک عرق پس از فعالیت بدنی شناسایی شما برای پشه ها آسانتر میکند. مصرف غذاهای غنی از پتاسیم (میوه موز) و نمک نیز تولید اسید لاکتیک را افزایش می دهد. اسید اوریک و آمونیاک نیز در رده های بعدی قرار میگیرند .
رطوبت، رنگ و تحرک در شما در جلب پشه ها تاثیر گذار است. پشه ها به رنگ آبی علاقه دارند پوشیدن لباس های تیره و مشکی با جذب بیشتر نور پشه ها را بیشتر به سوی شما جلب می کند برعکس لباس های روشن .
گزیدگی پشه در مردان بیشتر از زنان و در بزرگسالان بیشتر از خردسالان , در افراد چاق و تنومند بیشتر از افراد لاغر می باشد وهمچنین افرادی که گروه خونی شان O است بیشتر گزیده میشوند.
فعالیت پشه ها در دمای ۲۶ درجه سانتی گراد به حداکثر میرسد و در دمای پایین تر از ۱۰ درجه سانتی گراد غیر فعال می گردد.
پشه ها در آب و هوا و مناطق گرمسیر در تمام تمام سال فعال هستند و همچنین تعداد پشه ها در مناطق ساحلی بیش از نقاط دیگر است. ویروس HIV عامل بیماری ایدز نمیتواند توسط پشه ها انتقال یابد. چون این ویروس در بدن پشه ها مانند غذا هضم می گردد.
پشه ها به آب راکد نیاز دارند تا چرخه زندگی آنها تکمیل شود. زندگی پشه ها دارای شامل چهار مرحله: تخم ، لارو، شفیره و پشه بالغ می باشد که این چرخه ظرف ۲۰ تا۳۰ روز کامل میشود.
پشه های ماده در چند مرحله تخم ریزی فقط یکبار با پشه نر جفت گیری می کند و تنها به یک وعده خون دیگر نیاز دارد تا مجددا تخم گذاری کند . پشه های ماده تخم خود را معمولا روی سطح آب راکد می گذارند. اما ممکن است روی گل و لای و یا هر چیزی که در مسیر آب باشد هم تخم ریزی کنند .
- تخم ها در طول 2 تا 3 روز به لارو تبدیل شده و لارو پشه از طریق یک مجرای ریز که به سطح آب می آید تنفس می کند. در برخی از گونه های پشه، لاروها از یکدیگر هم تغذیه می کنند. لاروها بعد از چهار مرتبه پوست اندازی به شفیره تبدیل میگردند.
لاروها پس از یک تا دو هفته به شفیره تبدیل می شوند. شفیره پشه تغذیه ندارد اما تحرک دارند و توسط دو مجرای شاخ مانند به نام سیفون تنفس می کنند.
لارو و شفیره پشه کاملا آبزیست ولی پشه بالغ در خشکی زندگی می کند.
- شفیره پس از ۳ روز به پشه کامل تبدیل می شود.پشه های ماده و نر پس از ۵-۳ روز جفت گیری می کنند. پشه نر پس از جفت گیری زنده نمی ماند.
- پشه ها در طی روز در محل های خنک، تاریک، مرطوب و محفوظ به ویژه در میان پوشش گیاهی میخوابند و در عصر و غروب آفتاب برای تغذیه بیرون می آیند .
هر مکان و یا شی که آب را در خود نگه دارد محل مناسبی برای تخم ریزی پشه هاست. محل های تخم ریزی پشه ها می تواند: جوی آب، گلدان ها، زیر گلدانی ها، حفره درختان، سینی زیر کولر، جعبه کارتن، کف شور و چاهک ها، فلاش تانک توالت، سیفون گلویی زیر دستشویی، قوطی کنسرو، بشکه، حوضچه، استخر، گودال ها، آب انبار، تایرهای مستعمل، ناودان ها و غیره باشد.
کارشناسان گروه سمپاشی یاران سبز برای سمپاشی پشه تزریق سمهای ترکیبی را در فاضلابروها انجام داده و توضیحاتی در مورد رعایت برخی موارد پس از عملیات سمپاشی را به مشتریان اعلام میکنند.
بدون دیدگاه